Pixies

Pixies (USA)

Vrijdag 4 Augustus / Mainstage

23:30 – 01:00

Wat is indierock? Indierock is een koosnaam voor (gitaar)bandjes die aan de buitenranden van de popmuziek resideren en er meestal ook blijven, met opgetrokken wenkbrauwen staren naar de fratsen van de supersterren en ondertussen het avontuur en tegendraadsheid in hun eigen, aparte liedjes niet schuwen. De jaren 80 leek wel een kraamkliniek waar honderden van dat soort briljante muziekkorpsen geboren werden. Sonic Youth, Swans, Minutemen, Black Flag, Big Black, Hüsker Dü en vele anderen streden om vele zilveren medailles, maar het goud in dat decennium werd vooral behaald door onze headliner van de Lokerse Feesten, editie 2017: Pixies.

Pixies spelen in Lokeren! De huidige veertigers die er toen ook al bij waren schreeuwen zich door deze krantenkop momenteel een verpulverde adamsappel. Voor wie zich alsnog in de haren krabt en niet goed weet wie of wat die feeën zijn laten we de Wikipedia in onszelf even los: Pixies is een lawaaicombo uit Boston dat zich destijds specialiseerde in zalven en slaan en in scheermesjes verpakte popliedjes, in ontroering én niets ontziende bulldozerrock, en dat in de moedertaal maar sporadisch ook in het Spaans. Op hun vijf platen in de periode 1987-91 vuurden ze aan een duizelingwekkend tempo – enkel The Ramones deden hen dat ooit voor – dan ook een spectaculaire collectie wonderliedjes op ons af, liedjes die sindsdien blijven logeren in het collectieve geheugen van al wie jong was in de jaren 80.

Indierock is na de split van de Pixies blijven evolueren en de nieuwe generaties muziekliefhebbers dansen vooral op hun eigen helden, maar dat neemt niet weg dat de reünie van Black Francis met zijn oude makkers op kinderlijk veel enthousiasme kan rekenen. Uitverkochte zalen, euforische reacties, tieners, twintigers en dertigers die vechten om een kaartje, maar ook: nieuwe platen! Vooral “Head carrier” (2016) bewijst dat Francis en co nog steeds in staat zijn om kleine explosies te creëren die je trommelvliezen strelen, om fijne melodieën te laten paren met uitbarstingen van waanzin en herrie en dat ontroerende schoonheid vaak gehuisvest is tussen vier muren van heibel en distortion. “Head carrier” dook her en der op in eindejaarslijstjes en dus was een nieuwe wereldtournee opportuun, om de fans nog maar eens te tonen hoe je stennis omzet in ware kunst. Pixies, dames en heren, spelen in Lokeren op 4 augustus. Straffer dan dit wordt een vrijdagavond in Lokeren nooit meer.

« Check line up

2017-05-30T20:06:32+00:00